Page 42 - eBook KHK Tahun 2023
P. 42

Pencegahan




             Kemalangan di





             Restoran




                                                              Bagi mengelakkan kemalangan
                                                              daripada berlaku di kawasan kerja,
                                                              langkah - langkah berikut boleh
                                                              diamalkan. Contohnya ialah:


                                                                  Memakai pakaian yang bersesuaian
                                                                  dengan kerja yang dilakukan
                                                                  Menyediakan Peti Pertolongan
                                                                  Cemas di setiap ruang kerja
                                                                  terutama kawasan yang
                                                                  mempunyai risiko tinggi berlaku
                                                                  kemalangan
                                                                  Meletakkan papan tanda
                                                                  'pembersihan sedang dijalankan' di

                                                                  atas lantai yang basah dan semasa
                                                                  menjalankan kerja perbersihan
                                                                  Membawa pinggan yang panas
                                                                  menggunakan kain servis atau
                                                                  tuala
                                                                  Peralatan yang pecah mestilah
                                                                  diasingkan dan perlu dibungkus
                                                                  sebelum di buang ke dalam tong
                                                                  sampah
                                                                  Menyediakan Prosedur Operasi
                                                                  Standard bagi mengendalikan
                                                                  peralatan di restoran
                                                                  Memberi latihan kepada
                                                                  kakitangan berkenaan risiko yang

                                                                  mungkin berlaku dalam masa
                                                                  bekerja
                                                                  Rujuk Jabatan Penyelenggaraan
                                                                  untuk perkara yang diluar bidang









    37
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47