Page 44 - eBook KHK Tahun 2023
P. 44
Pastikan pintu halangan api sentiasa
tertutup tetapi tidak dikunci
Pastikan papan tanda laluan kecemasan
jelas dan mudah dilihat
Kunci hendaklah dikendalikan oleh
seseorang yang mempunyai kuasa.
Selain itu, sediakan buku log keluar -
masuk kunci supaya keberadaan kunci
dan staf yang mengendalikannya boleh
dikenalpasti
Semasa mengendalikan wang tunai
dengan jumlah yang besar, ia hendaklah
diperiksa dengan teliti. Sama juga
dengan kad kredit, kad debit serta cek
perlu diperiksa untuk mengelakkan
penipuan daripada berlaku
Jangan berkongsi maklumat sulit
organisasi dengan pihak luar
Keselamatan di
Restoran
Keselamatan juga merupakan salah satu
perkara penting dalam operasi
Perkhidmatan Makanan dan Minuman.
Selain daripada keselamatan pelanggan,
perhatian juga perlu diberikan kepada staf,
ruang kerja, premis dan kawasan
sekitarnya.
Contoh amalan baik yang boleh diamalkan
adalah seperti berikut:
Laporkan sebarang tindakan atau
barangan yang mencurigakan
Letakkan barang kepunyaan tetamu di
tempat yang selamat dan label dengan
betul
39