Page 39 - eBook KHK Tahun 2023
P. 39
Syarat
Makanan 01
Halal Tidak mengandungi mana - mana
bahagian bahan haiwan yang dilarang
oleh undang-undang Syariah dan
fatwa untuk dimakan oleh orang
Islam atau yang tidak disembelih
mengikut undang - undang dan fatwa
Makanan merupakan keperluan asas Syariah
bagi manusia. Islam menuntut agar
umatnya mencari makanan yang bersih
dan halal.
Halalan Toyyiban bermaksud halal lagi 02
bersih dari semua segi seperti proses
penyajian yang bersih, pemprosesan Tidak mengandungi apa-apa yang
yang menepati syarak serta sumber najis (najis) mengikut undang-undang
bahan makanan yang halal
dan fatwa Syariah
03
Tidak memabukkan mengikut undang
- undang Syariah dan fatwa
04
Tidak mengandungi mana-mana
bahagian badan manusia atau hasil
yang tidak dibenarkan oleh Syariah
undang - undang dan fatwa
34